Het beste in ondernemers en managers naar boven halen

Voor goed leiderschap moet je fit en energiek zijn

Het beste in ondernemers en managers naar boven halen

Voor goed leiderschap moet je fit en energiek zijn

by soeredj
Het is van evident belang dat leiders een juiste balans vinden tussen hun persoonlijke en zakelijke leven. [artikel INTO Business]

Fit en energiek

“Je kunt alleen leiderschap tonen als je ook fit en energiek bent”, stelt Soeredj Monorath. Zijn boodschap is gericht aan ondernemers en managers en is gebaseerd op het principe: wie zich beter voelt, is scherper en gelukkiger. “Veel mensen plegen roofbouw op hun lichaam. Daardoor voelen ze zich te vaak niet goed. Ik wil hun gezondheid en daarmee hun prestaties verbeteren, op alle fronten.”

Jouw trainer-coach is gedrag-waarden-interesses specialist

Monorath is gepokt en gemazeld als topsporter. Hij won als basketballer drie keer het landskampioenschap. Ondertussen studeerde hij fysiotherapie en informatica. Vervolgens werd hij ondernemer in training en coaching. Hij analyseerde menselijk gedrag en communicatiestijlen en ontdekte de relatie tussen deze twee facetten enerzijds en gezondheid anderzijds. Daar vloeide zijn huidige bedrijf, HumanHabits, uit voort.

Als coach helpt hij mensen hun gezondheid te verbeteren en hun lifestyle blijvend te veranderen. Hij zegt: “Professionele coaching biedt andere perspectieven op persoonlijke uitdagingen. Het helpt bij het ontwikkelen van besluitvormingsvaardigheden, het versterkt de interpersoonlijke effectiviteit en het vergroot het vertrouwen. “Mijn klanten verbeteren hun productiviteit, verwerven inzicht in relevante doelen en krijgen balans in hun leven. Dat heeft een positieve weerslag op de werkvloer.”

Nieuwe lifestyle

Hij wijst in de rondte en zegt: “Als je de statistieken niet gelooft, moet je maar om je heen kijken: mensen worden steeds dikker. Dan heeft te maken met slechte eet- en drinkgewoontes, maar ook met te weinig slaap en te weinig beweging. Veel ondernemers en managers gebruiken hun drukke leven als excuus. Maar is dat excuus wel geldig? Het gevolg is dat zij minder goed presteren dan ze zouden willen en kunnen.”

Voor deze mensen is het tijd om een nieuwe lifestyle in te richten. “Wie daartoe bereid is, is bij mij aan het juiste adres. Vanuit HumanHabits analyseer ik het gedrag en de communicatiestijl van deze persoon. Aan de hand van die uitkomsten kom ik tot een gedegen advies. In dat advies zit ook een planning, waarin stap voor stap de diverse fasen van het herstel inzichtelijk worden gemaakt. Want bedenk wel, als je al jaren verkeerde dingen doet met je lijf en gezondheid, dan kun je niet verwachten dat je morgen of over een week weer topfit bent. Wel zullen mensen al snel stapsgewijs resultaat halen.”

“Door met hen, één op één, te wandelen en te praten. In dat gesprek kom ik erachter met wat voor type persoon ik te maken heb. Door de juiste vragen te stellen, merk ik dat mensen het in deze setting fijn vinden om open te zijn. Uiteindelijk wil ik in dat gesprek weten hoe het gesteld is met de relatie met je partner, je kinderen en je ouders en welk cijfer je geeft aan jouw woon- en werkomgeving. Deze vijf zaken kunnen stress veroorzaken en dat heeft een significante invloed op jouw gezondheid en jouw prestaties als leider. Vaak hoor ik dat er geen mogelijkheid is om dit op het werk te bespreken. Wat dat betreft is het voor veel mensen fijn dat zij HumanHabits kunnen inschakelen. Wij voorzien in een steeds groter wordende persoonlijke behoefte.”

“We gaan samen aan de slag. Eerst laagdrempelig. Dat betekent: rustig doch gestaag werken aan een beter uithoudingsvermogen en het ontwikkelen van meer spierkracht. Verder doen we beweegoefening waarbij de klant zich ontspant. Dit doe ik het liefst in de buitenlucht. Ook gaan we aan de slag met je voedingspatroon. Het is belangrijk dat je gezond eet en drinkt, zodat alle afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Ook gifstoffen moeten uit het lichaam weg. Alleen al door die te verwijderen, krijg je zoveel meer energie.”
“We stellen een nulpunt vast van een aantal feiten, zoals het lichaamsgewicht, je vetpercentage en andere belangrijke zaken. Met een kickstart kunnen we je lichaam snel van suiker- naar vetverbranding omzetten. Daarmee gaan we heel effectief een goed streefgewicht bereiken. Onze voedingsdeskundige Linda Broeren zal je goed informeren, zodat je bewuste keuzes kunt maken voor de toekomst. Want bedenk, wij helpen je met een strategie op het juiste pad te komen, maar uiteindelijk zal je het zelf moeten gaan doen.”

“We gaan de intensiteit van de trainingen wel verhogen. Echter, stap voor stap, naarmate je fitter en energieker wordt. Dan is het namelijk ook makkelijker. Onze klanten ervaren vervolgens dat zij behoorlijk vooruit gaan. Hun lichaam verandert en, nog belangrijker, ze gaan anders in het leven staan. Veel bewuster.”

“Los van voldoende beweging en gezonde voeding, is het voor leiders van evident belang dat zij een juiste balans vinden tussen hun persoonlijke en zakelijke leven. Met leiders gaan we één op één maar soms ook samen met hun team aan de slag. Vanuit jarenlange ervaringen in het bedrijfsleven zijn we in staat om vanuit zelfkennis… zelfwaardering te ontwikkelen, om zo zelfvertrouwen te krijgen. Jezelf beter leren kennen is de eerste stap om leiderschap verder te ontwikkelen.”

“Dat er een klik is tussen de coach en de klant. Ik ga een positieve confrontatie aan met mijn klant. Maar de basis is altijd respect. Ik behandel mijn klanten zoals zij behandeld willen worden. En er moet wederzijds vertrouwen zijn, anders gaat het niet werken.”

“Tijdens het eerste kennismakingsgesprek leg ik uit wat onze werkwijze is. Daarna stellen wij samen de doelstellingen vast. Wat is de coachvraag? Wat wil de klant bereiken? Dat wordt vastgelegd in een coachingovereenkomst. Daarin staat ook hoe vaak we in een bepaalde periode afspraken hebben. Dat kunnen afspraken voor een workout of voedingsadvies zijn, maar ook een strand- of boswandeling of een gesprek op kantoor. Tijdens de gesprekken is het aan de klant om te bepalen wat er wordt besproken. Het is de rol van de coach om de onderwerpen te koppelen aan de coachingdoelstellingen. De klant moet uiteindelijk zelf tot het inzicht komt. Dat is meteen ook het moeilijkste aspect van ons vak: niet de oplossing aandragen voor de klant, maar de klant zelf te laten ontdekken wat de oplossing is.”

HumanHabits biedt hulp op basis van socratisch coachen. Dat houdt in:
– De klant zal zelf de beslissing moeten nemen wat belangrijk is in zowel zijn privéleven als in zijn professionele bestaan.
– De klant krijgt het besef dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn keuzes.
– Niet de coach, maar de klant is aanspreekbaar voor eigen handelen.
– De klant is degene die prioriteit geniet bij het stellen van doelen en het gebruiken van middelen. De coach adviseert.

HumanHabits legt de basis middels de volgende werkwijze:
– Kennismaking
– Inventarisatie
– Advisering
– Het inplannen van wekelijkse beweegsessies van één uur in de agenda
– Maximaal 8 trainingen per maand
– Periode: zes tot twaalf maanden
– Één op één coaching
– Teambuilding clinics

Soeredj Monorath
TRAINER-COACH

“Behandel mensen zoals zij behandeld willen worden” is de basis van mijn inspiratie voor jou. Ik help je graag op weg naar persoonlijke ontwikkeling in leiderschap, teamsamenhang en communicatie.

Top