‘De ideale persoon op de juiste plek’

Effectieve Sport Coaching

by

‘De ideale persoon op de juiste plek’

Effectieve Sport Coaching

by soeredj

by soeredj

Je wilt als trainer-coach het beste uit je team halen. In de dagelijkse praktijk van het verenigingsleven schiet het er maar al te snel bij in om hiervoor een effectieve strategie neer te zetten, omdat er simpelweg geen tijd is; beginnende trainer-coaches hebben het al druk genoeg de spelers überhaupt op het veld te krijgen. Effectieve Sport Coaching van HumanHabits biedt hiervoor een oplossing met een laagdrempelig en snel te leren programma dat is gebaseerd op het verbeteren van de prestaties van de individuele speler, waardoor het team als geheel ook beter gaat presteren. 

Moeilijk? Absoluut niet, meent Soeredj Monorath van HumanHabits. Met een paar kleine voorbeelden laten wij in betrekkelijk korte tijd zien wat het effect is op een team, stelt hij. Daartoe heeft HumanHabits een eenvoudig hulpmiddel ontwikkeld: het werkveld. 

Het ‘werkveld’ van HumanHabits is een tool die binnen de sportwereld al jaren gebruikt wordt om spelsituaties in kaart te brengen en zichtbaar te maken. Wij – of eigenlijk de trainer-coach gaat er nu mee aan de slag en gaat bijvoorbeeld uit van een spelsituatie dicht bij het doel van de tegenstander. De vraag is welke spelers je inzet om het hoogste rendement te halen uit zo’n situatie. De trainer-coach maakt tijdens de trainingen inzichtelijk dat bepaalde spelers wel heel graag willen scoren, maar dat kan voor deze situatie wellicht niet de beste optie zijn. Door een juiste combinatie van spelsituatie en gedrag van de speler kan uit zo’n spelmoment een verrassend beter resultaat gehaald worden.

Maar dat gebeurt niet zomaar. Voor een goed resultaat is een revolutionaire aanpak nodig. Effectieve Sport Coaching van HumanHabits biedt hierbij de helpende hand. Dit programma is gericht op het snel en effectief inzichtelijk krijgen van het gedrag en communicatiestijl van de trainer-coach(es) en de spelers, om in spelsituaties de beste manier van communiceren te krijgen. De trainer-coach heeft via een overzicht in de mobiele telefoon of een ander apparaat, een praktische inzichtelijkheid (teamgrid) van gedragsvoorkeursstijlen van alle leden van het team (spelerskaarten), spelers en begeleiders weten door grondige studie waar hun kwaliteiten liggen en hoe die het beste aangesproken kunnen worden. Maar hij heeft ook inzichtelijk waar aandachtspunten verbeterpunten kunnen worden en blijven. Daarmee bewerkstellig je dat er een betere relatie ontstaat tussen trainer-coach, het team en alles wat daarmee samenhangt. Er ontstaat een verbinding tussen de verschillende componenten door meer begrip voor bepaalde reacties in voorkomende situaties. Als er gecommuniceerd is dat de vader van Jantje in het ziekenhuis ligt, zal de trainer-coach daar op in kunnen spelen en de strategie voor de volgende wedstrijd iets aanpassen. Als er binnen het team vertrouwen heerst en een gevoel van veiligheid is, zal men met elkaar de wedstrijd tot een goed einde brengen.

Effectieve Sport Coaching van HumanHabits richt zich naast de technische- en tactische aspecten, ook op de fysieke trainingen, in combinatie met de juiste communicatie. Die combinatie levert een hoger rendement op in ontwikkeling van het individu en het teamproces. Dat kan op elk niveau en is voor de club of vereniging een uitstekende investering in de toekomst. Het pakket van HumanHabits is een effectief hulpmiddel op het niveau van de beginnende trainer-coach (een moeder of vader die dat wel wil doen), maar is  voor de (semi-)professionele trainer-coach van het eerste team ook uitermate praktisch toepasbaar. Daarbij kan het pakket op bestuurlijk niveau nieuwe inzichten geven en kan vanuit de vereniging in strategische zin meer betrokkenheid creëren bij de spelers, ouders en de vereniging als totaal.

Wat kun je verwachten als je als vereniging of als individuele trainer-coach voor dit pakket kiest:

  • Het ‘werkveld’: om jouw spelstrategieën op uit te zetten;
  • Een overzicht: om jouw observaties in gedragsvoorkeurstijlen en manier van communiceren van de spelers op heldere wijze inzichtelijk te maken;
  • Er wordt een eigen en unieke trainer-coach profiel gemaakt, zodat ook jouw zelfkennis en zelfwaardering je vertrouwen geven in het mogen ontwikkelen van de spelers en het teamproces;
  • Er wordt een ‘teamgrid’ opgesteld zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je kunt doen met verschillende gedragsvoorkeursstijlen;
  • Spelerskaarten om de snel inzichtelijk te krijgen welke communicatie er wenselijk is voor de persoon.
  • HumanHabits biedt persoonlijke handvatten voor coaching, zodat je iedere speler en begeleider op persoonlijke wijze kunt benaderen door jezelf te blijven. Geen moeilijke abstracties, maar concrete persoonlijk gemaakte voorbeelden;
  • Praktisch toepasbare oplossingen voor de trainer-coach, zodat het vak trainer-coach leuk blijft voor jou, de spelers en de betrokkenen binnen de sport.
  • Het “werkveld” is uniek op te maken per sport en op basis van individuele behoefte van de vereniging en trainer-coach.

Wil je meer informatie over dit pakket en wat Effectieve Sport Coaching HumanHabits voor jou kan betekenen, neem dan contact op met:

Soeredj Monorath

soeredj@humanhabits.com

+31 6 29 27 27 56

www.humanhabits.com

LICENTIEPUNTEN VANUIT AANBEVOLEN SPORTBONDEN*

KNVB – Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond – 2 tot 7 licentiepunten
Trainer-Coach 1: 2 licentiepunten
Trainer-Coach 2: 3 licentiepunten
Trainer-Coach 3: 7 licentiepunten
Vereniging: 7 licentiepunten

NEVOBO – Nederlandse Volleybal Bond – niveau 3, 4, 5 – 4 licentiepunten

KNGU – Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie – 6 licentiepunten

KNHS Academy – Beroepsgroep Hippische Instructeurs – 35 licentiepunten

KNZB – Koninklijke Nederlandse Zwembond – 2 licentiepunten

KNSB – Koninklijke Nederlandse Schaatsbond – 5 licentiepunten voor dag training of 3 licentiepunten voor webinars

NBB – Nederlandse Basketbal Bond – BT3 2 licentiepunten, BT4 4 licentiepunten

KNLTB – Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond – 2 licentiepunten (PO)

NKBV – Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging – in overleg

*Door het volgen van de opleiding Effectieve Sport Coaching verkrijgt men de bijbehorende certificaat en licentiepunten vanuit de verschillende sportbonden. Zo ook het boek “Gedragsanalyse en effectieve communicatiestrategieën.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top