Succes is geen toeval, succes is een keuze!

DISC = Universal Language

Het DISC-model is één van de 2.700 gedragsanalyses die er in de wereld in omloop zijn. Dan zijn er van dit model ook nog eens 50 varianten, maar één heeft een waarheidsgetrouwheid van 93%. En deze unieke variant, waar anderen uit zijn afgeleid, heeft een wereldwijde validatie. De ontwikkelaars van dit model zijn uitgegaan van de theorie van de filosoof Jung en de ontwikkelaar van de leugendetector Marston. Het gaat hier om de introverte type, de extraverte type, de rationele type en de emotionele type. Je bent niet sec één type, maar hebt van alle type gedragingen wat in je. Het ene type gedrag is meer aanwezig dan de andere en dat bepaalt welke typering jij bij je draagt als persoon. Dit model wordt ook wel ‘Universal Language’ genoemd.

Het DISC-model heeft 4 basis typen, de Dominant Type, de Invloed Type, de Stabiel Type en de Consciëntieus Type. Je hebt ook combinaties van deze typen, zo kom je op 4 of 16 of 64 of 128 of 256 typen. Je kunt de vermenigvuldiging verder vervolgen, maar laten we beginnen bij de 16 basis typen. Hoe meer combinaties je eigen kunt maken, hoe meer mensen je kunt herkennen en bedienen.
Als je dit zo leest, zou je denken: ‘Wat moet ik met deze informatie in de fitnesswereld?’

In de Nederlandse Fitnesscentra is gebleken dat klanten na verloop van tijd niet meer terugkomen. We zijn allemaal uniek als persoon en willen graag de aandacht en communicatie die wij als meest prettig ervaren, dus ook in het fitnesscentrum. Kunnen we ons personeel kwalijk nemen dat ze de klanten niet vast weten te houden? Het antwoord kan duidelijk zijn. Nee, we kunnen de managers, fitnessinstructeurs, groepsdocenten en bar- of balie medewerkers niets kwalijk nemen. Zij handelen naar beste weten voor hetgeen ze weten. In de verschillende opleidingen leer je per slot van rekening niet wie je klant is, hoe je deze kunt herkennen, hoe je deze kunt begeleiden zoals de persoon begeleid wilt worden en daarna vasthouden voor langere tijd. De technische competenties (hard skills) zijn duidelijk overgekomen, maar hoe nu verder? Soft skills zijn de oplossing.

De fitnessapparaten, kleedkamers, koffie en zelfs de lesmuziek is in alle fitnesscentra ongeveer hetzelfde. Waarom kiest de klant dan voor een specifiek fitnesscentrum? Waarom heeft het ene fitnesscentrum meer klanten dan de andere? Het antwoord van deze vragen ligt in de toepassing van de “Universal Language”. Als jij vanaf moment één de klant ontvangt en daarmee een goede band gaat opbouwen, dan zal deze klant het doorvertellen aan een ander. Mond tot mond reclame scoort nog steeds het beste. Een ander goed voorbeeld is het verklaren waarom mensen komen trainen op bepaalde tijden in de fitnessruimte en tijdens de groepslessen. De instructeur die op dat moment de “gastheer of gastvrouw” is met het juiste en beste menscontact, die zal de grootste groep mensen aantrekken.

Het kunnen omgaan met alle type mensen, de zogenaamde softskills, is een talent wat te ontwikkelen is. Daarbij is het wel belangrijk dat je eerst weet welke gedragsvoorkeursstijl jij als persoon hebt. Het is namelijk zo dat je perceptie van jezelf niet hetzelfde hoeft te zijn als die de klant heeft van jou.

Natuurlijke stijl is het werkelijke gedrag van een persoon, gewenste stijl is het gedrag wat je vertoont wanneer je bij andere mensen bent en nog niet jezelf kunt zijn, of een rol aanneemt. Als je als personeelslid van een sportcentrum met het gewenste stijl van de klant gaat werken, dan ben je met een onwerkelijke situatie bezig als dit gewenste stijl verschilt met de natuurlijke stijl. Het gewenste stijl van je klant krijg je altijd te zien. Als je nu weet te achterhalen wat de natuurlijke stijl is, dan kun je meteen op de juiste wijze aan de slag met je klant.

Het DISC-model is op allerlei wijze te gebruiken in de fitnessindustrie en daarbuiten. Overal waar je werkt of omgaat met mensen is het toepasbaar om mensen snel te herkennen en vervolgens je communicatie op deze mensen af te stemmen. Als je op de juiste “golflengte” afstemt, zal je merken dat je eerder tot een consensus zult komen dan wanneer je allebei op een andere frequentie begeeft. Je hoeft je niet anders voor te doen, maar rekening te houden met de mensen om je heen. Dit zal je het succes brengen in communicatie met anderen.

Succes is geen toeval, succes is een keuze! Welke keuze maak jij?

by

Succes is geen toeval, succes is een keuze!

DISC = Universal Language

Het DISC-model is één van de 2.700 gedragsanalyses die er in de wereld in omloop zijn. Dan zijn er van dit model ook nog eens 50 varianten, maar één heeft een waarheidsgetrouwheid van 93%. En deze unieke variant, waar anderen uit zijn afgeleid, heeft een wereldwijde validatie. De ontwikkelaars van dit model zijn uitgegaan van de theorie van de filosoof Jung en de ontwikkelaar van de leugendetector Marston. Het gaat hier om de introverte type, de extraverte type, de rationele type en de emotionele type. Je bent niet sec één type, maar hebt van alle type gedragingen wat in je. Het ene type gedrag is meer aanwezig dan de andere en dat bepaalt welke typering jij bij je draagt als persoon. Dit model wordt ook wel ‘Universal Language’ genoemd.

Het DISC-model heeft 4 basis typen, de Dominant Type, de Invloed Type, de Stabiel Type en de Consciëntieus Type. Je hebt ook combinaties van deze typen, zo kom je op 4 of 16 of 64 of 128 of 256 typen. Je kunt de vermenigvuldiging verder vervolgen, maar laten we beginnen bij de 16 basis typen. Hoe meer combinaties je eigen kunt maken, hoe meer mensen je kunt herkennen en bedienen.
Als je dit zo leest, zou je denken: ‘Wat moet ik met deze informatie in de fitnesswereld?’

In de Nederlandse Fitnesscentra is gebleken dat klanten na verloop van tijd niet meer terugkomen. We zijn allemaal uniek als persoon en willen graag de aandacht en communicatie die wij als meest prettig ervaren, dus ook in het fitnesscentrum. Kunnen we ons personeel kwalijk nemen dat ze de klanten niet vast weten te houden? Het antwoord kan duidelijk zijn. Nee, we kunnen de managers, fitnessinstructeurs, groepsdocenten en bar- of balie medewerkers niets kwalijk nemen. Zij handelen naar beste weten voor hetgeen ze weten. In de verschillende opleidingen leer je per slot van rekening niet wie je klant is, hoe je deze kunt herkennen, hoe je deze kunt begeleiden zoals de persoon begeleid wilt worden en daarna vasthouden voor langere tijd. De technische competenties (hard skills) zijn duidelijk overgekomen, maar hoe nu verder? Soft skills zijn de oplossing.

De fitnessapparaten, kleedkamers, koffie en zelfs de lesmuziek is in alle fitnesscentra ongeveer hetzelfde. Waarom kiest de klant dan voor een specifiek fitnesscentrum? Waarom heeft het ene fitnesscentrum meer klanten dan de andere? Het antwoord van deze vragen ligt in de toepassing van de “Universal Language”. Als jij vanaf moment één de klant ontvangt en daarmee een goede band gaat opbouwen, dan zal deze klant het doorvertellen aan een ander. Mond tot mond reclame scoort nog steeds het beste. Een ander goed voorbeeld is het verklaren waarom mensen komen trainen op bepaalde tijden in de fitnessruimte en tijdens de groepslessen. De instructeur die op dat moment de “gastheer of gastvrouw” is met het juiste en beste menscontact, die zal de grootste groep mensen aantrekken.

Het kunnen omgaan met alle type mensen, de zogenaamde softskills, is een talent wat te ontwikkelen is. Daarbij is het wel belangrijk dat je eerst weet welke gedragsvoorkeursstijl jij als persoon hebt. Het is namelijk zo dat je perceptie van jezelf niet hetzelfde hoeft te zijn als die de klant heeft van jou.

Natuurlijke stijl is het werkelijke gedrag van een persoon, gewenste stijl is het gedrag wat je vertoont wanneer je bij andere mensen bent en nog niet jezelf kunt zijn, of een rol aanneemt. Als je als personeelslid van een sportcentrum met het gewenste stijl van de klant gaat werken, dan ben je met een onwerkelijke situatie bezig als dit gewenste stijl verschilt met de natuurlijke stijl. Het gewenste stijl van je klant krijg je altijd te zien. Als je nu weet te achterhalen wat de natuurlijke stijl is, dan kun je meteen op de juiste wijze aan de slag met je klant.

Het DISC-model is op allerlei wijze te gebruiken in de fitnessindustrie en daarbuiten. Overal waar je werkt of omgaat met mensen is het toepasbaar om mensen snel te herkennen en vervolgens je communicatie op deze mensen af te stemmen. Als je op de juiste “golflengte” afstemt, zal je merken dat je eerder tot een consensus zult komen dan wanneer je allebei op een andere frequentie begeeft. Je hoeft je niet anders voor te doen, maar rekening te houden met de mensen om je heen. Dit zal je het succes brengen in communicatie met anderen.

Succes is geen toeval, succes is een keuze! Welke keuze maak jij?

by soeredj

by soeredj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top